Hoppa till innehåll

FAQ – Vanliga frågor och svar om luftvärmepumpar

Senast uppdaterad 1 februari, 2024

FAQ luftvärmepumpar

Hur fungerar en luftvärmepump?

En luftvärmepump fungerar ungefär som ett kylskåp. Den pumpar energi från utomhusluften via en förångare och in till en kompressor i utomhusdelen. Värmen förs vidare via ett köldmedium (gas) och vidare till kondensorn. Varm luft blåses därefter ut i bostaden.

Vilken luft vatten värmepump ska jag välja?

Välj en luft-vattenvärmepump som är dimensionerad efter storleken på ditt vattenburna system. Tänk också på att det krävs kapacitet att värma kranvattnet ifall du planerar att göra det med hjälp av värmepumpen.

Vilken luftvärmepump ska jag välja?

Välj en luftvärmepump som har tillräckligt hög effektivitet och verkansgrad för att kunna täcka det uppvärmningsbehov du har. Detta beror i sin tur på hur välisolerat huset är, planlösning och eventuella andra värmekällor som används.

Vad kostar en luftvärmepump?

Luftvärmepumpar kostar från 6000 kronor och uppåt. Installationen brukar kosta från 4000 till 8000 kronor.

Hur fungerar luft vatten värmepump?

En luft-vattenvärmepump utvinner energi från utomhusluften och använder den för att värma upp vattnet i ett slutet vätskesystem i huset (värmeelement) och eventuellt också värma upp kranvattnet.

Hur mycket el drar en luftvärmepump vid kyla?

Flertalet luftvärmepumpar drar runt 500 – 1200W när de är i kyldrift.

Hur länge håller en luftvärmepump?

De flesta luftvärmepumpar har en livslängd på 15 – 20 år. Exakt hur länge värmepumpen håller beror på hur ofta du använder den. Den kan gå ännu längre om du inte kör den på maxläge.

Hur mycket el drar en luftvärmepump?

Räkna med att elförbrukningen för din luftvärmepump är runt 5500 – 7000 kWh per år för en mellanstor villa i mellersta Sverige. I ett litet hus är förbrukningen runt 4600 – 5600 kWh och i ett stort hus 7000 – 8500 kWh per år.

Rörligt timpris
Telge Energi

Anpassa Din Elkostnad med Rörligt Timpris!

Betala exakt vad elen kostar per timme, när du använder den. Planera din elanvändning smart genom att övervaka de kommande dygnets timpriser. Välj de mest ekonomiska timmarna för din elanvändning och optimera din elkostnad. Ta kontroll över din elförbrukning redan idag!

Annons för Telge Energi

Hur stor luft vatten värmepump behöver jag?

Du måste känna till husets maximala effektbehov för att räkna ut hur stor luft-vatten värmepump du behöver. Värmepumpen ska klara av minst 95 procent av det årliga energibehovet. Det innebär att effekten måste vara minst 65 – 70 procent av husets maximala effektbehov.

Vad kostar luft vatten värmepump?

Det brukar kosta runt 75 000 – 150 000 kronor att köpa och installera en luft-vatten värmepump.

Hur stor luftvärmepump behöver jag?

Räkna med att luftvärmepumpen behöver kunna klara av att värma runt 40 – 50 W per kvadratmeter. För att kyla behövs ungefär 70 W per kvadratmeter. Utgå från bostadens storlek för att räkna ut hur stor luftvärmepump du behöver köpa.

Hur många kWh drar en luftvärmepump?

En liten villa har en förbrukning på cirka 4600 – 5600 kWh med en luftvärmepump. För en mellanstor villa är motsvarande siffra 5500 – 7000 kWh och för ett stort hus 7000 – 8500 kWh per år. Siffrorna gäller mellersta Sverige och beror på hur kallt det är och hur välisolerad bostaden är.

Vilken luftvärmepump är bäst?

Bästa luft-luftvärmepumpen är Panasonic HZ25XKE. Den bästa luft-vattenvärmepumpen är Panasonic Aquarea J 5 kW.

Vad kostar det att installera luftvärmepump?

Det kostar runt 4000 – 8000 kronor att installera en luftvärmepump.

Hur ofta avfrostar en luftvärmepump?

Avfrostning brukar börja när utomhusluften sjunker under +7 grader. Vid nollgradigt väder är det normalt att luftvärmepumpen avfrostar i 3-5 minuter en gång varannan timme.

Hur mycket el drar en luftvärmepump vid värme?

Elförbrukningen varierar från runt 4000 – 9000 kWh per år beroende på husets storlek, isolering och klimat (var du bor i Sverige).

Hur mycket el drar en luftvärmepump per dygn?

Du kan räkna med att en luftvärmepump drar runt 10 – 25 kWh per dygn om du slår ut den totala förbrukningen över hela året.

Vem installerar luftvärmepump?

Det behövs en certifierad kyltekniker för at installera en luftvärmepump eftersom köldmediekretsen ska förslutas på plats. Du får aldrig genomföra installationen själv.

Ska man stänga av en luftvärmepump när man eldar?

Nej. Luftvärmepumpen kommer att varva ner automatiskt i takt med att temperaturen i bostaden stiger. Dessutom kan du öka effekten av eldningen genom att dra nytta av värmepumpens fläktläge för att få ökad luftcirkulation i bostaden.

Varför ska man köpa en luftvärmepump?

En luftvärmepump ger dig värme för att värma upp en villa till en bråkdel av priset jämfört med direktverkande el. Den har en verkansgrad som kan jämföras med bergvärme och är ofta billigare än att elda med pellets.