Hoppa till innehåll

Luftvärmepump skydd

Senast uppdaterad 1 februari, 2024

Se till att skydda din luftvärmepump så att den håller längre. Här har vi sammanfattat vilka olika typer av skyddstillbehör som finns att köpa till din värmepump.

Vad är ett skydd till luftvärmepump?

Det finns olika typer av skydd till luftvärmepumpar. De har gemensamt att det skyddar utedelen av utrustningen mot vädrets makter. Snö, regn, hagel och vind nöter på utrustningen och kan påverka livslängden.

Här är de vanligaste typerna av skydd för din anläggning:

  • Bur / låda
  • Tak
  • Markstativ

Värmepumpskydd som bur / låda

Ett av de vanligaste och populäraste luftvärmepumpsskydden är utformade som en låda. Den är vanligtvis tillverkad av trä eller aluminium och täcker utrustningen i alla riktningar förutom botten som är öppen.

Ett lätt lutande tak skyddar apparaten från nederbörd. Väggarna är gjorda med spjälor eller hål för att säkerställa att luftcirkulationen blir god. En luftvärmepump måste givetvis ha gott om kontakt med luften för att effektiviteten inte ska påverkas.

Denna typ av skydd till luftvärmepumpar är även ett bra val för dig som vill att din anläggning ska smälta in bättre i husets fasad. En impregnerad trälåda ger dig möjlighet att själv måla skyddet med samma färg som huset så att din klimatanläggning knappt ens syns!

Tak till luftvärmepump

Tak till luftvärmepump

Ett tak till luftvärmepumpen är en enklare form av skydd. Det är en slags snedlutande plåt som du monterar ovanför utedelen på din värmepump. Därmed skyddar den effektivt mot merparten av den nederbörd som kommer.

Detta skydd är bra för dig som vill ha bibehållen maximal effekt i pumpen men ändå vill skydda den mot en stor del av det slitage som vädrets makter åstadkommer.

Du får dock ingen skylande effekt – utedelen syns i sin helhet. Vissa tycker det inte gör något medan andra föredrar en bur till utedelen då den också döljer utrustningen.

Priset är kanske inte avgörande när det kommer till att skydda sin luftvärmepump men det bör ändå nämnas att ett tak är ungefär hälften så dyrt som en bur eller låda till värmepumpen.

Markstativ

Med ett markstativ har du möjlighet att undvika att montera din luftvärmepump direkt på väggen. Det har fördelen att du slipper eventuella vibrationer och oljud inne i bostaden.

Denna typ av skydd är därför mer riktat mot dig som användare än för själva utrustningen.

Samtidigt medför användandet av ett stativ att du kanske kan hitta en bättre plats att placera utomhusenheten på, till exempel under ett tak eller bakom växlighet som gör att din klimatanläggning inte syns från utsidan och kan skyddas mot väder och vind.

Rörligt timpris
Telge Energi

Anpassa Din Elkostnad med Rörligt Timpris!

Betala exakt vad elen kostar per timme, när du använder den. Planera din elanvändning smart genom att övervaka de kommande dygnets timpriser. Välj de mest ekonomiska timmarna för din elanvändning och optimera din elkostnad. Ta kontroll över din elförbrukning redan idag!

Annons för Telge Energi