Hoppa till innehåll

Smarta styrenheter

Senast uppdaterad 1 februari, 2024

Med en smart styrenhet (app) får du maximal kontroll av din luftvärmepump via mobilen. Du kan se lufttemperatur och luftfuktighet och reglera temperaturen på distans, vilket ger ökad komfort och spar energi.

Här kan du läsa om hur smarta styrenheter fungerar och vad som skiljer olika modeller åt.

Vad är en smart styrenhet för luftvärmepumpar?

Det finns att köpa till så kallade smarta styrenheter för luftvärmepumpar. Det är en liten anordning som installeras för att du ska ha möjlighet att styra din värmepump på ett mer flexibelt sätt.

Du får bättre koll på:

  • Värme
  • Kyla
  • Luftfuktighet
  • Energiförbrukning

Med hjälp av en app i mobilen kan du se vad det är för temperatur och luftfuktighet i bostaden just nu. Du kan därefter bestämma om du ska göra några justeringar i uppvärmningen – direkt via mobilen.

Smart styrenhet till värmepump i mobilen

Varför köpa en styrenhet för luftvärmepumpen?

Det är lite olika hur pass kapabel den styrenhet som följer med varje värmepump är. De flesta luftvärmepumpar kommer med en fjärrkontroll med vilken du kan göra inställningar när du befinner dig i bostaden. Vill du kunna reglera värme och kyla på ett bättre sätt när du är på resande fot eller när du är på jobbet så behövs ofta en smartare styrenhet.

Spar energi

Förutom att du får mer kontroll och ökad komfort spar en smart styrenhet energi också. Upp till 25 procent lägre uppvärmningskostnader kan du få genom att köpa till fjärrstyrning. Med tanke på att en sådan utrustning inte kostar mer än ett par tusen kronor är det en investering som lönar sig mycket snabbt.

Hur är det möjligt? Jo, eftersom du kan reglera temperaturen på distans har du möjlighet att slå av anläggningen när elpriset är som högst och dessutom undvika att den går igång i onödan när du inte är hemma.

Rörligt timpris
Telge Energi

Anpassa Din Elkostnad med Rörligt Timpris!

Betala exakt vad elen kostar per timme, när du använder den. Planera din elanvändning smart genom att övervaka de kommande dygnets timpriser. Välj de mest ekonomiska timmarna för din elanvändning och optimera din elkostnad. Ta kontroll över din elförbrukning redan idag!

Annons för Telge Energi

Så fungerar det – passar alla luftvärmepumpar

Det är smidigt att installera en smart styrenhet hemma till luftvärmepumpen. De flesta modeller passar som sagt de flesta värmepumpar.

Exakt hur installationen går till varierar mellan tillverkare, men vanligtvis går det till så här:

  1. Plugga in styrenheten till ett strömuttag nära din luftvärmepump
  2. Ladda ner appen till mobilen
  3. Para ihop mobilen och styrenheten
  4. Klart!

Nu kan du styra din luft-luftvärmepump eller luft-vattenvärmepump direkt via mobiltelefonen!

Sensor känner av inomhusklimatet

Varje styrenhet för luftvärmepumpar har en sensor som mäter lufttemperatur och fuktighet inne i huset. Den informationen kan du ta del av via din app. Du kan se temperaturen och luftfuktigheten i bostaden just nu och vissa appar visar även historiken.

Trådlös sensor i annat rum

Vissa styrenheter kommer med två sensorer. En sitter då i själva styrenheten och den andra monterar du i ett annat rum, till exempel hallen eller vardagsrummet. På så sätt får du två mätpunkter och kan välja en temperatur på värmeanläggningen så att det blir komfortabel temperatur i hela bostaden.

Med eller utan WiFi

Kommunikationen mellan styrenheten och mobilen kan ske på två sätt: via WiFi eller mobilnätet.

Ofta finns inte stöd för bägge kommunikationssätten i samma enhet utan du får välja. Med WiFi använder du bostadens vanliga router för att koppla in enheten mot Internet.

Väljer du en enhet som drivs via mobilnätet köper du själv ett passande SIM-kort. Det räcker ofta med 2G för att utrustningen ska fungera.

WiFi är enkelt och smidigt och du behöver inte köpa SIM-kort. Fördelen med att använda mobilnätet å andra sidan är att enheten (men givetvis inte luftvärmepumpen) fungerar även om strömmen går.

Det finns även avancerade väderstationer som kan kopplas till din luftvärmepump eller som du kan ha till din mobil och utefter den styra din enhet. Här hos Väderstationsguiden.se hittar du ett test med köpinformation

Skydd mot strömavbrott

Vissa styrenheter har ett inbyggdt skydd mot strömavbrott tack vare ett reservbatteri. Även om du inte kan värma eller kyla bostaden utan ström kan du då i alla fall få koll på läget. Du får en varning till mobilen om att strömmen gått och så kan du därefter bestämma vad du ska göra.

Kanske åker du själv och kollar eller så har du kontakt med en granne som kan gå in och se vad som är på gång.