Hoppa till innehåll

Tillbehör till luftvärmepump

Senast uppdaterad 1 februari, 2024

Det finns ett antal praktiska tillbehör till luftvärmepumpar att komplettera sin utrustning med. Hit hör exempelvis smarta styrenheter, luftvärmepumpskydd och fästen.

I denna artikel går vi igenom vilka luftvärmepumpstillbehör som finns att köpa och vad du bör tänka på.

Smarta styrenheter

Vad sägs om att kunna fjärrstyra luftvärmepumpen med en helt vanlig mobiltelefon? Med hjälp av en smart styrenhet och en app är detta möjligt. Fungerar med alla vanliga värmepumpmodeller. Perfekt om du är bortrest och vill komma hem till en uppvärmd bostad.

Tekniken fungerar med WiFi-styrning eller GSM och kan förutom att ge perfekt temperatur, spara upp till 25 procent av husets uppvärmningskostnader.

Läs mer om smarta styrenheter för luftvärmepumpar

Skydd

Med ett skydd för utedelen för luftvärmepumpen skyddar du den från regn, snö och onödigt slitage. Det är en billig försäkring för en utrustning som är tänkt att hålla i många år.

Det gör också att aggregatet smälter in bättre i husets design och inte stör helhetsintrycket.

Läs mer om skydd för luftvärmepump

Fästen

Använd starka och väldesignade väggfästen (väggkonsoler) för att få en säker och vibrationsfri användning av din luftvärmepump. Tål hög belastning och innehåller ofta vibrationsdämpare samt vattenpass för enkel montering.

Läs mer om fästen för luftvärmepump

Markstativ

Ett av de populäraste tillbehören till luftvärmepumpar är markstativet. Genom att placera utedelen på ett stativ säkerställer du att det inte blir några obehagliga vibrationer eller buller i bostaden.

Tak

Det går att köpa till ett tak till utomhusdelen av luftvärmepumpen för att skydda den mot nederbörd. Denna lösning passar oavsett om aggregatet är monterat på väggen eller på markstativ i direkt anslutning till väggen.

Kondensavledningsslang

Med en kondensavledningsslang för du effektivt ut den kondens som bildas i innedelen av värmepumpen så att den kan rinna ut genom hålet i väggen.

Rörpaket

Rörpaket för värmepumpar används för att koppla samman ytterdelen med utblåset på insidan av bostaden. Består ofta av två rör i ett – ett för gas och ett för vätska.

Vibrationsdämpare

Slipp jobbiga vibrationer i huset genom att montera vibrationsdämpare på utedelen. Tar effektivt bort surr och oljud från pumpen.

Ackumulatortank

En ackumulatortank bevarar vatten och håller värmen tack vare isolering. Den fungerar tillsammans med luft-vattenvärmepumpar och andra vätskebaserade uppvärmningssystem.

Växelventil

Växelventil är en ventil som kan skicka vätska åt två olika håll. Det är viktigt att den är av hög kvalitet när den ingår i ett luftvärmepumpssystem där det kan uppstå perioder med längre driftuppehåll.

Rumsgivare

För att din luftvärmepump ska kunna anpassa sig efter temperaturen i ett visst rum används så kallade rumsgivare. Den kan vara trådbunden eller trådlös.

Beklädnadsplåt

Beklädnadsplåt är ett hölje som fästs utanpå en varmvattenberedare för att skydda den och för att det ska se bättre ut. Detta tillbehör kan alltså komma till användning i luftvärmepumpar av typen luft-vatten.

Värmekabel

Med hjälp av en värmekabel slipper du att utedelen fryser igen. Den har en termostat som kopplar på värmen vid +3 och kopplar från den vid +8. Monteras med aluminiumtejp i botten på utedelen.

Värmepumpsrengöring

Håll din luftvärmepump ren med hjälp av speciell värmepumpsrengöring. Det är ett rengöringsmedel avlägsnar smuts, dålig lukt och bakterier från värmepumpen oavsett tillverkare.

Rörligt timpris
Telge Energi

Anpassa Din Elkostnad med Rörligt Timpris!

Betala exakt vad elen kostar per timme, när du använder den. Planera din elanvändning smart genom att övervaka de kommande dygnets timpriser. Välj de mest ekonomiska timmarna för din elanvändning och optimera din elkostnad. Ta kontroll över din elförbrukning redan idag!

Annons för Telge Energi