Hoppa till innehåll

Fästen till din luftvärmepump

Senast uppdaterad 8 november, 2023

Utomhusdelen för luftvärmepumpen måste fästas rätt för att garantera korrekt funktion. Det finns några olika alternativ att välja bland. Här går vi genom olika typer av fästen för luftvärmepumpar.

Sidan innehåller reklamlänkar

Väggfäste

  • Hängs på väggen (kräver vibrationsdämpare)
  • Vikt: 5 kg
  • Dimensioner: 800x375x465 mm
  • Maxvikt: 140 kg

Ca pris: 495 kr

 

Reklamlänk för Zave

Det vanligaste sättet att fästa utomhusdelen för luftvärmepumpen på är genom ett väggfäste. Det är en L-formad skena som du skruvar fast i väggen. Därefter fäster du utedelen av värmepumpen på den utskjutande ”hyllan”.

Fördelen med denna typ av fäste är att utrustningen kommer upp en bit på väggen där den eventuellt kan skyddas av utskjutande tak och få optimal kontakt med utomhusluften.

Utrustningen brukar installeras med hjälp av vibrationsdämpare så att vibrationerna från luftvärmepumpen inte förs vidare in i bostaden genom väggfästet.

Väggfäste med en luftvärmepump

Själva väggfästet brukar väga runt 5 kg och tål en belastning på 100 – 150 kg beroende på tillverkare.

Markstativ

  • Höjd 350-400 mm
  • Djup 380 mm
  • Bredd 850 mm

Ca pris: 690 kr

Reklamlänk för Zave

Även om ett väggfäste som monterats på ett korrekt sätt ger minimalt med vibrationer finns det situationer då det ändå uppstår oljud. Då passar ett markstativ bättre.

Ett markstativ för luftvärmepumpar har en höjd på 300 – 500 mm. Det används för att placera utomhusdelen så att den kan stå på marken. Du behöver då alltså inte skruva fast den i väggen.

Med hjälp av extra ljuddämpare får du optimal komfort och inga som helst vibrationer eller oljud i huset.

Markstativ med luftvärmepump

Ett markstativ är också bra om du inte vill, kan eller får skruva fast utomhusdelen i fasaden. Genom att placera utrustningen på marken kan det vara lättare att dölja den så att den inte märks så lätt. En estetisk fråga med andra ord!

Vibrationsdämpare

Minska vibrationerna och ljudet från din värmepump

  • 4 st vibrationsdämpare

Ca pris: 195 kr

Reklamlänk för Zave

Vibrationsdämpare är består av fyra små komponenter som du monterar mellan utomhusdelen av luftvärmepumpen och väggfästet. De består av ett halvmjukt gummiliknande material som effektivt eliminerar merparten av vibrationer och skakningar från utrustningen.

Resultatet blir perfekt komfort inne i bostaden. I de flest fall räcker denna typ av vibrationsdämpning för att få en behaglig användning av värmepumpen.

Fjäderdämpare

Minska vibrationerna från din luftvärmepump

  • 4 st fjäderdämpare

Ca pris: 695 kr

Reklamlänk för Zave

Om du har installerat en luftvärmepump med vibrationsdämpare men ändå störs av vibrationer eller oljud kan du prova att montera fjäderdämpare istället. Som namnet antyder är det en slags fjädrar som du skruvar fast under utomhusdelen av luftvärmepumpen.

Dessa dämpare har vanligtvis dessutom ett gummiliknande fäste på bägge sidor av fjädern för att ge optimalt fäste och ta bort ytterligare vibrationer.